Business

Werken startpagina’s nog voor SEO?

Een startpagina is een website met daarop relevante links naar andere websites rondom het onderwerp van de desbetreffende startpagina of dochterpagina. Eind jaren 90 werd Startpagina.nl opgericht. Dit was om het groeiende internetgebruikers te voorzien van relevante websites. Zoekmachines waren toen nog geen echte optie.

Startpagina’s werden al snel een enorm succes. Er ontstonden in no-time duizenden dochterpagina’s met allen grote aantallen bezoekers per maand. Het verdienmodel van Startpagina was het plaatsten van links naar websites van adverteerders tegen betaling. Zo konden de lichten blijven branden voor een lange tijd.

Startpagina’s en SEO

In eerste instantie wilden de adverteerders simpelweg verkeer genereren naar hun website. Later werd bekend dat voor een betere vindbaarheid in zoekmachines links belangrijk zijn, waardoor veel mensen weer bij startpagina’s aanklopte. Dit keer niet voor meer bezoekers, maar voor een felbegeerde link. Een trend werd geboren.

Met links vanaf startpagina’s kon je eigen website al snel hoger scoren in de zoekmachines. Dat kwam omdat backlinks vanaf deze startpagina’s erg waardevol waren, omdat de domeinen in de loop der jaren een flinke autoriteit hebben opgebouwd.

Door wijzigingen in het Google algoritme is de populariteit echter flink afgenomen. Met name de Google Panda update hakte er flink in. De Google update richtte zich met namelijk op de kwaliteit van de backlinks. Deze update zorgde ervoor dat het algoritme backlinks op kwaliteit kon beoordelen.

De grote aantallen uitgaande links op een pagina, uiteenlopende onderwerpen en een algemene slechte gebruikerservaring zorgde ervoor dat Startpagina links minder waardevol werden. Daarbij waren teveel websites afhankelijk geworden van alleen Startpagina type links. Ook een red flag voor Google.

Zijn startpagina links nog waardevol voor SEO?

Jazeker. In vergelijking met het linkprofiel van de concurrent kan je niet zonder startpagina links. Maar kies wel een startpagina die relevant is, gebruiksvriendelijk en een hoge domein autoriteit heeft.

Als voorbeeld: de website 1PT (één punt) heeft de ouderwetse Startpagina opnieuw uitgevonden en klaar voor de toekomst. Alle dochterpagina’s bevatten relevante content waardoor de links meer waardevol zijn (en relevant) en is gebruiksvriendelijk (o.a op mobiel). Links van een dergelijke startpagina dragen bij aan je linkprofiel, maar zorg altijd voor diversiteit in je links.